Zakelijke rechten

Deze zogenaamde “zakelijke rechten” – zo heten ze omdat ze aan een bepaalde zaak verbonden zijn in plaats van aan een bepaalde persoon – kunnen lastige breinbrekers opleveren. Zeker in combinatie met een discussie over verjaring. Mag ik over dat het pad van de buren omdat dit al meer dan twintig jaar zo is gegaan? Of ben ik eigenaar geworden van die strook grond omdat ik die al tijden zonder tegenspraak in gebruik heb?

Met een opstalrecht voorkom je dat de eigenaar van de onderliggende grond door natrekking eigenaar wordt van hetgeen op die grond wordt gebouwd. Een erfdienstbaarheid maakt het mogelijk om een eigendom te hebben boven de grond van een ander. Deze zakelijke rechten kunnen creatief worden ingezet om een project invulling te geven, bijvoorbeeld wanneer een gebouw deels boven grond van een ander wordt geplaatst (denk aan een overhangend gebouw of bruggebouw boven een weg). Ze zijn dus vaak handige instrumenten bij vastgoedontwikkelingen en parkmanagement.

Waar we je mee kunnen helpen

Diensten: adviseren over de uitleg of de toepassing van zakelijke rechten zoals erfdienstbaarheden, erfpacht, opstalrechten, bijstand en advies bij geschillen omtrent deze zakelijke rechten.